Sikeres B3 workshop

Sikeres B3 workshop a Szélessáv Műhely szervezésében

Sikerrel zárult a Szélessáv Műhely szervezésében, a számos európai uniós ország képviselőinek részvételével november 26-27-én megrendezett „B3 workshop”.

A „B3” (azaz „Regions for Better Broadband Connection”) néven együttműködő országoknak, régióknak közös célja, hogy a szélessávú internet szolgáltatás maximális lefedettséget érjen el, és lebontsák azokat a műszaki, illetve társadalmi korlátokat, amelyek miatt bizonyos területeken a megfelelő minőségű szélessávú szolgáltatások egyelőre nem elérhetőek.

A számos hazai nagyvállalat, vállalkozás, kormányzati szerv és civil szervezet által támogatott Szélessáv Műhely megalakulása óta aktívan vesz részt a „B3” munkájában is.

A novemberi konferencia aktualitását az adta, hogy nemrégiben zárult le az EU Post i2010 stratégiájának nyilvános konzultációja, így a workshop munkáját videokapcsolat segítségével végig figyelemmel kísérte Guido Acchioni, az Európai Bizottság Információs társadalomért és a Médiáért felelős szervezetének egyik meghatározó vezetője is.

Guido Acchioni hozzászólásában áttekintést adott a folyamatban lévő uniós infokommunikációs stratégia (Digital Agenda) alakulásáról, fontosabb irányairól. Hangsúlyozta, hogy az október végén lezárult konzultációs időszak eredményeképpen egyértelműen látszik, hogy a szélessávú alap infrastruktúra fejlesztése mellett egyre komolyabb hangsúlyt kap a „leszakadt” társadalmi csoportok felzárkóztatására irányuló motivációs, oktatási és e-kormányzati programok beépítése az uniós és a tagállami stratégiákba.

Aktuális feladatként kiemelte, hogy a 2008 novemberében, a válság hatására meghirdetett Recovery Plan elnevezésű mentőcsomaggal kapcsolatban az Európai Bizottság még az idén lezárja a folyamatban lévő egyeztetéseket a szélessávú és megújuló infrastruktúra fejlesztésére dedikált források felhasználásáról.

A nemzetközi folyamatok mellett a rendezvény jelentős teret szentelt a magyarországi tapasztalatok, példák, „best practice”-k bemutatásának is. Előadást tartott többek között Jacsó Tamás az APEH alelnöke, Kajzinger Ervin a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól, Debreceni Győző az Elektronikus Kormányzati Központtól, Ferencz Dóra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől, Fehér Ádám a Magyar Külkereskedelmi Banktól, Ésik Róbert, a Nokia Siemens vezetője, valamint Mácz Ákos a Magyar Telekomtól.

A Szélessáv Műhely 2009 januárjában független szakmai kezdeményezésként alakult Bóna Ákos, közösségi ügyekért felelős igazgató, Tóth Attila a kuratórium elnöke és Mátrai Gábor, stratégiai igazgató vezetésével.

A Műhely létrehozásának célja, hogy lehetőséget biztosítson a folyamatos szakmai párbeszédre az államigazgatási, a szolgáltatói és a kutatói szféra szakembereinek a szélessávú elektronikus kommunikáció illetve a magyar információs társadalom fejlődésének témakörében. Emellett elindítson a szélessávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó olyan új európai projekteket, mint például a szélessáv kereső megvalósítása, amelyek Uniós forrásokkal történő megvalósítása elősegíti, támogatja a digitális felzárkóztatást.

 

Szélessáv Műhely, 2009. December

  Az oldalt üzemelteti: Szélessáv Közhasznú Alapítvány