Aktuális

Az EU támogatja a szélessávú internet térnyerését

Az EU 2010 szeptember második felében olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek a gyors és nagyon gyors szélessávú internethálózat kiépítését és használatának elterjedését segítik majd elő Európában.

A mai világban, ahol kiemelt jelentősége van az információkhoz való hozzáférésnek, a munkahelyteremtéshez és a jóléthez elengedhetetlenül fontos a nagyon gyors internet-hozzáférés. Az európai digitális menetrendben rögzített kötelezettségvállalásoknak megfelelően az EU gondoskodni fog arról, hogy 2013-ra minden európai polgár rendelkezzen alapvető, 2020-ra pedig gyors vagy nagyon gyors szélessávú hozzáféréssel.

„Ezek az intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy az európaiak olyan első osztályú internet-hozzáférést kapjanak, amelyet elvárnak és megérdemelnek, és ezáltal hozzáférjenek az általuk kívánt tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz” – nyilatkozta Neelie Kroes, a digitális politikáért felelős biztos. Az intézkedéscsomag a következőket tartalmazza:

  • egy ajánlást a következő generációs hálózatokhoz való hozzáférésről, melynek célja az, hogy a távközlési szolgáltatók tudják, melyek a hatályos uniós jogszabályok,
  • egy javaslatot, amely 2013-ig megfelelő rádióspektrumot biztosít a vezeték nélküli szélessáv céljára,
  • egy szakpolitikai dokumentumot, amely azt vázolja fel, hogyan ösztönözhetők a leghatékonyabban a gyors és nagyon gyors hálózatokba történő állami- és magánberuházások.


A nagy sebességű szélessávú hozzáférés megkönnyíti az otthon dolgozó, illetve sokat utazó munkavállalók életét. Emellett segít a vállalkozások költségeinek csökkentésében, versenyképességük fokozásában, az oktatásban és az egészségügyben pedig interaktív online szolgáltatások kialakítását teszi lehetővé. A világon átlagosan Európában használnak a legtöbben szélessávú internetet. Mégis jelenleg mindössze 1%-unk rendelkezik nagy sebességű közvetlen otthoni üvegszálas kapcsolattal, miközben a Japánban élők 12%-a, dél-koreaiknak pedig 15%-a élhet ilyen szolgáltatással.

Európa 2020 stratégia

  Az oldalt üzemelteti: Szélessáv Közhasznú Alapítvány